Mot bedre vitende

 

dejan-lovren-liverpool-borussia-dortmund_3448856

(Trykket i BT og Stavanger Aftenblad, 22. april.)

Når VG tar Tor Ole Skulleruds utbrudd om «den sykeste kampen i fotballhistorien» på ordet, gjør de seg dummere enn det de egentlig er.

FORRIGE TORSDAG, DA alt håp var i ferd med å svinne, steg kroaten Dejan Lovren til værs og headet Liverpool i føringen, 36 sekunder på overtid. Snuoperasjonen var … fullbrakt. Det var et av disse fortettede øyeblikkene der legender brenner seg inn i tidens vev og det verdslige vokabularet ikke riktig strekker til. Her måtte en annen språkhorisont til. Som Gary Lineker twitret: «Liverpool have come back from the dead.»

Det samme åsynet lyste over Jürgen Klopp. Den ivrige kirkegjengeren, som ellers hopper og spretter omkring for den minste ting, så mest av alt … salig ut.

Rundt ham var besinnelsen mindre påtagelig. Spillere, assistenttrenere og et fullstappet Anfield gikk – rimelig nok – fullstendig amok. Det samme gjorde tv-kommentator og tidligere Molde-trener Tor Ole Skullerud som utbrøt at vi var vitne til «den sykeste kampen i fotballhistorien».

Hvilket der og da var sant. Det hjertet er fullt av, renner munnen over med.

Det ville imidlertid ikke VG ha noe av, som i et anfall av pedanteri valgte å tolke ordlyden «den sykeste kampen i fotballhistorien» helt pålydende, som om dette var et utsagn som tok mål av seg å si noe autoritativt om fotballhistorien – og ikke et utrykk for ekstase i kampens hete.

I passe snerpete revisor-ånd hev de seg rundt og lagde en sak om at «12 av 13 fotballkjennere VG har vært i kontakt med» mente at Skullerud tok feil og «lot seg rive litt for mye med».

Hvilket utløser spørsmålet: Hva gjør VG neste gang en av dommerne i «Idol» forteller om hår som reiser seg eller frysninger på ryggen? Henter avisen inn et knippe «musikkjennere» som kan fortelle at sangprestasjonen til Frida (17) aldri i verden var god nok til å generere frysninger og at dommeren skylder å ta litt mindre Møllers tran fordi, kremt, Aretha Franklin på sekstitallet og Whitney Houston på åttitallet?

Og har VG noen gang ettergått Bjørge Lilleliens påstand i 1981 om at «Vi er best i verden! Vi er best i verden! Vi har slått England 2-1 i fotball!». Ja vel? Hva sier FIFA-rankingen? Og hva sier 12 av 13 fotballkjennere?

Og har VG sjekket om Radio1-kommentator Erik Hanøy virkelig styrtet en helflaske Smirnoff på flyreisen hjem, slik han i et euforisk øyeblikk lovet da Brann slo ut PSV Eindhoven på bortebane i 1996? Kan noen høre med flyvertinnene?

På samme måte som Idol-dommerne skal dra på og til og med ljuge litt (og ikke komme med måteholdne tilbakemeldinger som at dette var helt kurant, Frida, til at du går i andre klasse på Flisa videregående og aldri har tatt sangtimer), så skal også fotball-kommentatoren gjøre det. Det er derfor de er der. De skal komme med historieløse og vanvittige proklamasjoner i kampens hete. De skal overdrive og tøye språkets tåleevne.

Forbehold og modifikasjoner hører til i en annen ramme. Er VGs medarbeidere virkelig så dumme at de ikke skjønner dette? Nei, selvfølgelig ikke.

VG vet utmerket godt at «den sykeste kampen i fotballhistorien» ikke er et utsagn som tar mål av seg å si noe velunderrettet om fotballhistorien. På samme måte som deres egen forside etter VM-seieren over Brasil («Mirakelet … og nå kan ALT skje») ikke er et innlegg i en teologisk debatt eller en vitnesbyrd om at verdens naturlover heretter er satt ut av spill.

VG er ikke idioter heller. Min påstand er derfor: Når VG tar Skullerud på ordet, handler de med overlegg. De later som de ikke forstår konteksten for utsagnet, og velger bevisst å misforstå ham.

Hvorfor? For det første for å kunne dra i gang en samtale om hva som egentlig er den sykeste matchen noensinne. Et initiativ de fleste vil applaudere. 12 av 13 fotballinteresserte vil antagelig mene at fetere samtaletema knapt kan oppdrives.

Den andre grunnen er at VGs journalister rett og slett må å ha noe å drive med og fylle plassen med. Kunsten å koke suppe på en spiker er som kjent blant sportsreporterens viktigste verktøy.

Derfor gjør Morten Stokstad og Company i grunn bare det samme som Max-kommentator Tor Ole Skullerud. De gjør jobben sin.

 

 

 

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s