Autofil dragning

Caption, e.g. Picture Shows...

(Trykket i BT og Stavanger Aftenblad, 26. juni.)

Hvorfor er NRK P2, eller allmennkringkasterens finkulturelle ridder, så manisk opptatt av utskiftingene i «Top Gear»?

DET HELE BEGYNTE med en matkrangel på et lite hotell i Nord-Yorkshire i mars. Under en pause fra innspillingen krevde programleder i «Top Gear», Jeremy Clarkson, å få servert et stykke biff. For eksempel med bearnés og ovnsstekte poteter. Eller de kunne være fløtegratinerte. Det var ikke meningen å være vanskelig heller.

En representant for tv-programmet ble sendt av gårde, men vendte tomhendt tilbake. Hotellets kokk hadde gått hjem for dagen og ønsket kunne derfor ikke innvilges. Til gjengjeld kunne resepsjonisten stelle i stand et bord med suppe, oster og andre kalde retter. Om det kunne behage programlederen?

Vel, det kunne det ikke. Vi vet jo alle hvor surt det er å bli avspist med diverse kaldretter når blodsukkeret er lavt, og det eneste som har holdt deg gående de to siste timene, er tanken på et saftig kjøttstykke, gjerne medium rare.

Herfra og ut er vitnebeskrivelsene litt motstridende, men alle er enige om Clarkson mistet besinnelsen og deretter havnet i håndgemeng med producer Oisin Tymon. Før det hele – og dette er det springende punkt – kulminerte i et velrettet slag mot hodet til Tymon.

Ledelsen i BBC så ingen annen utvei enn å løse Clarkson fra stillingskontrakten. En avgjørelse som antagelig også var preget av en viss lettelse, særlig med tanke på Clarksons evne til å pådra seg rasismeanklager. Året i forveien hadde han plumpet ut med både «n-ordet» og uttrykket «slope», en nedsettende benevnelse på mennesker med «asiatisk utseende». Unnskyldninger og forsikringer om bot og bedring sto ikke lenger til troende. Uppercuten/ørefiken/kilevinken i Nord-Yorkshire var sånn sett en god anledning til å kvitt ham.

Si hva du vil om det britiske kjøkken, men endelig var det godt for noe.

Mye av dette er kanskje kjent stoff. For er det noe du kan stole på her i verden, så er det at Marienlyst har øynene fiksert på Jeremy Clarkson og hans viderverdigheter. Knapt en uke har passert uten at allmennkringkasteren har kunnet rapportere det siste fra ansettelsesprosessen i «Top Gear» eller de siste påfunnene til trekløveret Clarkson, Richard Hammond og James May. I farten finner jeg 19 radioinnslag om «Top Gear» bare siden mars.

Forrige onsdag satte «Kulturnytt» på NRK P2(!) av nesten fire minutter (09:44 – 13:36) til å meddele omverdenen at Chris Evans («denne rødhårede 49-åringen med tykke brilleinnfatninger») var ansatt som «Top Gear» sin nye programleder. For sikkerhets skyld var også korrespondent Espen Aas direkte med fra London, slik at det ikke skulle være noen tvil om at NRKs «high brow»-forvalter tok nyheten om nyansettelsen i det britiske bilprogrammet på største alvor.

P1 var ikke noe dårligere; samme morgen var Chris Evans førsteoppslag i «Nitimen». Nils Wærstad, kjent fra «Nils & Ronny», var trukket inn som bilekspert og eksosrype i et innslag på over syv minutter (05:06–12:09).

Og forrige fredag var det «Kveldsnytt» sin tur. Til slutt i sendingen kunne Atle Bjurstrøm fortelle at den forhenværende «Top Gear»-trioen Jeremy Clarkson, Richard Hammond og James May befant seg i stavangerområdet i forbindelse med et bilshow i Sørmarka Arena. Men som Bjurstrøm presiserte: «Det var ikke lov til å filme selve showet i kveld.» Hele innslaget begrenset seg derfor til å vise en lang rekke siddiser og andre tilreisende publikummere på vei inn i en idrettshall.

Et eiendommelig stykke fjernsynshistorie hvis eneste journalistiske mål og hensikt var å fortelle seerne at tre forhenværende tv-fjes hadde krysset den norske grensen og nå befant seg i Kongeriket Norge.

Rett skal være rett. «Top Gear» er et populærkulturelt fenomen med globalt nedslagsfelt. Programmet vises i 214 land og når hver uke anslagsvis 350 millioner seere, et tall det riktignok er cirka 214 – for ikke å si 350 millioner – grunner til å ta med en klype salt. (BBC har selv karakterisert seertallet som «unreliable».) Mens nervøse bilprodusenter snakker om «Clarkson-effekten», som viser til omsetningssvikten dersom Clarkson uttaler seg negativt om en bilmodell.

Ja, slik gravitas har Jeremy Clarkson at selv den britiske statsministeren så seg beføyet til å hive seg med i debatten. Som David Cameron uttalte til BBC-programmet «Midlands Today» i etterkant av Yorkshire-tumultene: «The Prime Minister has many responsibilities, but sadly securing the future of Top Gear isn’t one of them.» Han la til at han håpet at «this can be sorted out», ikke minst med tanke på hans egne barn, som ville bli «heartbroken if Top Gear is taken off air».

Han kunne kanskje lagt til det som angivelig skal være allmennkringkasterens finkulturelle ridder, altså NRK P2. Uten «Top Gear» hadde de enkelte dager tilsynelatende ikke hatt noen ting å snakke om.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s