Lille speil på veggen der

cersei-walk-shame-lannister

(Trykket i BT og Stavanger Aftenblad, 12. juni.)

TV-serier forklarer verden. Og ikke.

HAR «RÅSKAPEN I ’GAME OF THRONES’ bidratt til å nøre oppunder taktikken til Boko Haram og IS»? Det er ikke jeg som spør, men Dominique Moisi, fransk statsviter og professor ved ærverdige Sciences Po i Paris.

På nettsiden Project Syndicate, som samler og oversetter analyser og kommentarer fra hele verden, utdyper han sitt poeng. Han viser til seriens «rikelige mengder voldtekter og seksualisert tortur» og spør om ikke kampen om Westeros’ trone «gjennom å understreke viktigheten av ren brutalitet fremmer en realpolitisk visjon for verden».

Også «House of Cards» tilskrives stor geopolitisk betydning: «En kan lure på hvorvidt kinesiske eller russiske ledere setter av tid til å se på ’House of Cards’ eller ’Game of Thrones’ for å forstå hvordan rivalene deres tenker», spekulerer den franske professoren. Konklusjonen er likefrem: «Den som vil forstå internasjonal politikk, bør se store mengder TV-serier.»

Det kommer neppe som en overraskelse at Moisi-artikkelen har slått an. For det er jo akkurat dette vi vil høre, er det ikke? At alle disse timene i selskap med Frank Underwood var nøkkelen til å forstå internasjonal politikk. Og eurokrisen? Glem Hege Moe Eriksen – i neste episode er Stannis Baratheon på besøk hos Iron Bank i Braavos!

Moisi skriver egentlig om to ulike forhold som han aldri skiller mellom. 1) TV-serien som kulturell påvirkningsagent (IS/Boko Haram plukker opp elementer fra «Game of Thrones») og 2) TV-serien som avspeiling av virkeligheten, et speilbilde som kinesiske og russiske ledere angivelig gjør lurt å «sette av tid til» om de vil «forstå hvordan rivalene deres tenker».

Den første påstanden til Moisi innebærer at IS-jihadistene ser på «Game of Thrones». Det er riktignok en populær tv-serie, men gjør de virkelig det? Rent intuitivt var jeg avvisende, men så kom jeg til å tenke på den overveldende responsen på skuespiller Robin Williams’ bortgang i august i fjor. Blant dem som ga uttrykk for sin sorg i sosiale medier, var syriafareren Abdullah (@mujahid4life), som blant annet erklærte sin kjærlighet til den noe undervurderte Williams-filmen «Jumanji» (1995). Abdullah var ikke alene. Den massive og utagerende sorgreaksjonen blant flere jihadister åpenbarte slik et geopolitisk paradoks: Flere av IS-terroristene er «hjemmeavlet» og har vokst opp med vestlig populærkultur.

Abdullah, som fort etablerte seg som en takknemlig kilde i terroristmiljøet («Now I’m actually worried that people will start to follow me because they wanna hear about my favorite movies instead of reporting jihad»), kunne imidlertid forsikre om at han ikke fulgte med på «Game of Thrones» («too much nudity»). Han hadde derfor hoppet av etter to episoder. Like fullt fremstår påstanden om at «råskapen i ’Game of Thrones’ har bidratt til å nøre oppunder taktikken til IS» ikke lenger fullt så kuriøs. Noe utveksling er det. Ikke minst med tanke på hvor lett-påvirkelige disse syriafarerne synes å være.

Så var det dette med TV som virkelighetens speil. Bør russiske utsendinger til USA se «store mengder TV-serier» som en del av forberedelsene før de setter seg ved forhandlingsbordet? Tja, President Obama har riktignok gjort et stort poeng av hvor mye han digger «House of Cards», men det er neppe fordi han kjenner seg igjen. Snarere tvert imot. På den annen side vil det garantert smøre den innledende smalltalken om alle rundt bordet vet hvor Frank Underwood foretrekker sin ribbe.

Det sies at middelkulturens appell og kjennetegn er at den lover tilgang til varige og allmenngyldige sannheter i bytte mot beskjeden innsats. Oppvurderingen av TV-titting fra underholdning til «den nye litteraturen» og nå til statsvitenskap er sånn sett et symbol på middelkulturens store triumf. I sitt pågående erobringstokt lykkes den hele tiden med å bearbeide og definere veien til erkjennelse som en del av seg selv.

Det er denne marsjen Dominique Moisi går i bresjen for, der innsikt i «krigen mot terror» bare er en fråtserunde med «Homeland» unna.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s