Mysteriet deg

article-2114734-122C575A000005DC-158_634x373

(Trykket i BT og Stavanger Aftenblad, 5. juni.)

Livet er fullt av mysterier, og tv-universet er ikke noe annerledes. Et dusin tv-fenomen jeg aldri, aldri vil forså.

– At NRK sender HBO-serien «Luck», med Dustin Hoffmann i hovedrollen, klokka 04:15 om natta. Serien utspiller seg i og rundt veddeløpsmiljøet på en galoppbane i California. Men norsk offentlighet har kanskje aldri vært helt innstilt på hest og «voltestartens anatomi»? Under en seanse på Norsk Litteraturfestival for noen år siden bemerket Dag Solstad at ingen hadde spurt ham om trav noen gang.

– At Netflix har kastet penger etter de avdankede Wachowski-søsknene for å lage en tv-serie som skal handle om «alt». De to søsknene lagde «The Matrix» i 1999, en klassiker i alle ordets betydninger, men har, når sant skal sies, strevd med å produsere noe som helst av verdi siden den gang, eksemplifisert ved filmtitlene «Speed Racer», «Cloud Atlas» og «Jupiter Ascending». Den nye serien heter «Sense8» og har premiere i dag.

– At NRK ikke syns det er verdt å sende «Wolf Hall», når de ellers putter på hva som helst av middelmådig drama bare det er nok kostymer involvert. «Wolf Hall» er en BBC-produsert miniserie (seks episoder) om dramaet rundt Henry VIII og hans utkårede, den lille lerkefuglen Anne Boleyn. Paven nektet å godta giftemålet deres, siden dette ville være Henrys tredje ekteskap. Da så den kjærlighetssyke kongen ingen annen utvei enn å bryte med Roma. Heldigvis har svenskene skjønt det, der har serien premiere på SVT søndag 21. juni.

– At NRK hver lørdag rydder sendeskjemaet for å vise Lotto-trekningen fra Hamar, som om dette var en begivenhet av nasjonal interesse. Gull verdt for Norsk Tipping, men hinsides NRKs mandat og samfunnsrolle.

– At ikke alle elsker «Enlightened», en serie ulikt alt annet du har sett. Møt Amy (Laura Dern ). En passiv-aggressiv og usjarmerende narsissist, men også en håpefull idealist som bare ønsker å gjøre godt. Men hvordan finne frelse og sjelero når du er mellomleder i farmasiindustrien og de hersens markedskreftene gjennomsyrer hvert eneste fiber av alt du er omgitt av? «Enlightened» er en sjelden plante i fjernsynsherbariet, som symptomatisk nok ble tatt av plakaten etter bare to sesonger.

– At NRK synes det var en god idé å oversette «Enlightened» til «Eit perfekt liv».

– At ingen andre enn «Nytt på nytt» får schwung på panelshowet. Ærede jury, la meg legge frem bevisgjenstander #1, #2 og #3: «Tweet4Tweet», «Desken» og «Tørnquistklubben». Men dette punktet er mest av alt en henvendelse til deg, Einar Tørnquist. Vær så snill, finn tilbake til VGTV!

– Den nærmest demonstrativt velvillige mottagelsen av «Frikjent» og «Kampen om tungtvannet».

– At ikke norsk fjernsynsdrama snart får litt bedre tak på dialogskriving. Se og lær! «Birdie», stotrer Don, i den siste episoden av «Mad Men» (sendt 18. mai). Han har nettopp fått vite at eks-konen har lungekreft og snart skal dø. «I know», svarer Betty, og nesten to tiår med delt liv, svik, sinne, tap og kjærlighet formidles i løpet av tre enkle ord. Slik skriver man dialog!

– At «Senkveld» er et av landets mest populære og gjenstridige tv-konsept.

– At ingen i debatten om Syria-flyktningene og «godhetsposering» har henvist til «Curb Your Enthusiasm»-episoden «Anonymous donor» der den anonyme giveren, som slett ikke er navnløs siden Ted Danson har sørget for at alle vet at nettopp han er den «anonyme», høster langt flere anerkjennende nikk enn Larry David, som ikke behersker diskresjonens kunst like godt og har donert under eget navn. Oppsummert: moralens konduite krever at den praktiserende er utadrettet og (tilsynelatende) innadvendt på samme tid. Det er sannelig ikke lett, slik også den norske debatten demonstrerer. Eller som det heter i Matteusevangeliet: «Når du gir en gave til de fattige, skal du ikke utbasunere det, slik hyklerne gjør i synagogene og på gatene for å bli æret av mennesker.» (Matt 6,2).

– At alle snakker om «Girls» når de to andre «unge, urbane, usikre mennesker i New York»-seriene «Broad City» og «High Mainentance» strengt tatt er bedre. Sistnevnte består av korte «webisoder» på fem-seks-syv minutter, perfekt i arbeidstiden!

– At ikke flere er oppmerksomme på nettsiden «humornieu» – Norges svar på «Funny or Die», med Morten Ramm som ideologisk oppsynsmann og profesjonelt alibi.

Men én ting forstår jeg! At Bjørn Asgeirsson ble tilbydd programlederkontrakt med TV 2 utelukkende basert på den lettbeinte, lille humornieu-serien «Hva er det?». For den serien er det morsomste som finnes om dagen. Ligger på youtube!

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s