Loven om hyblifisering

tv-toppmotet-05-800x333

(Trykket i BT og Stavanger Aftenblad, 22. mai.)

Enden på rettighetsgaloppen og hanekampen blant norske tv-topper kan bli at de ulike kanalene bare dekker sine «egne» idretter.

SØNDAG KVELD BLE det spilt VM-finale i ishockey mellom Canada og Russland. Hvordan det gikk? Ikke spør dem som så hovedsendingen til TV 2 Sporten samme kveld, for her ble «drømmefinalen», som startet 20:45, tilgodesett med til sammen null sekunder.

Det fikk salgsdirektør Trond Killingstad i MTG (TV3, TV6, Viasat 4) til å reagere. På Facebook skrev han: «At TV 2 Sporten ikke nevner VM-finalen i hockey, som går direkte på Max, med et eneste ord, men kun de idrettene de selv har rettighetene på, er helt utrolig.»

Underteksten var klar. Killingstad mer enn antydet at TV 2 lot være å referere til den pågående VM-finalen fordi de ville unngå at seerne zappet over til konkurrenten TVNorge, som på samme tid viste kampen på sin «mannekanal» Max.

At TV 2 tradisjonelt har vist stor omsorg for hockeysporten og aktivt har pushet sin egenproduserte «Iskrigerne», styrket Killingstads sak. Her luktet det urent spill. Skjelte TV 2-sporten til senderettigheter og konkurransehensyn da de foretok sine redaksjonelle avveininger? «Er TV 2 Sporten kun en promo for egne sendinger eller et journalistisk produkt?», la MTG-toppen til.

Spørsmålet hadde såpass mye sprengkraft at sportssjefen i TV 2, Vegard Jansen Hagen, så seg nødt til å komme på banen. «En finale i ishockey-VM som ikke er ferdigspilt er ikke noe ‘must’ for våre seere», forklarte han til nettstedet Kampanje, og bedyret at redaksjonens virksomhet utelukkende styres etter kriterier for «journalistisk relevans».

I stedet for en oppdatering fra VM-finalen kunne derfor TV 2s seere få siste nytt om russefeiringen til Strømsgodset-spilleren Iver Fossum (18).

Et «must» for TV 2s seere, formodentlig.

Og dermed skulle den ballen være lagt død? Om det var så vel. For spørsmålet om TV 2s disposisjoner denne kvelden berører et nøste av konfliktlinjer i det norske mediekonglomeratet – der budkrig, kniving, rivalisering, markeringsbehov og sårede ego bare er noen av stikkordene. For å forstå «hockeygate» må vi derfor zoome litt ut.

I denne omgang kan vi gå tilbake til 2009, da Harald Strømme tok over som TVNorge-sjef. Det første han gjorde, var å legge ned nyhetssendingene; et smart grep, for ingen har savnet dem, og store ressurser ble frigjort. Deretter ble to nye nisjekanaler født, Max og Vox, som ga rask seervekst. Det samme oppsvinget opplevde moderkanalen, som satset på egenproduserte komiserier med Ylvis, Thomas Giertsen, Espen Eckbo og Lene Kongsvik.

All medgangen gjorde at TVNorge-eieren SBS Discovery i fjor, for første gang, kunne vise til et bedre driftsresultat enn «storebror» TV 2, og at Strømme i dag er Norges desidert best honorerte mediesjef. I fjor tjente han 17,9 millioner kroner. Alt lykkes for denne herren!

Men mye vil ha mer, og det neste slaget vil stå om sportsrettigheter. I fjor havnet Eurosport og TVNorge på samme eierselskap, og nå planlegges det en egen norsk eurosportkanal som vil melde seg på i kampen om de mytiske, nordiske vintergrenene. Som sportssjef har Strømme rekruttert den allestedsværende Jan Erik Aalbu, tidligere landslagssjef i hopp og kombinert. Det er med andre ord blitt stadig vanskeligere å omtale TVNorge som en «outsider» i det norske tv-landskapet.

Lillebror har, for enkelte, blitt irriterende stor. Slik liker iallfall TV Norge å tro at det forholder seg. Alle nesestyvere og tilsidesettelser settes derfor inn i en fortelling der TV 2 hegner om sine privilegier og aktivt stikker kjepper i hjulene for sine konkurrenter.

Fra denne synsvinkelen føyer søndagens hockeyforbigåelse seg inn i et kjent mønster. Som Harald Strømme utbrøt da TV 2 lot være å omtale det norske fotballandslagets EM-kvalifiseringskamp mot Italia i september, en kamp TVNorge hadde rettighetene til: «TV 2 nevnte ikke denne kampen med ett ord i sine 18.30-nyheter. Ingen skal fortelle meg at det var en redaksjonell vurdering», anførte Strømme i VG, og sa rett ut at «TV 2 lar rettighetsspørsmål styre sin egen nyhetsdekning».

TV 2s respons? Strømme lever i en «fantasiverden», kvitterte nyhetsredaktør Jan Ove Årsæther.

For to uker siden, under tv-toppmøtet på Nordiske mediedager, var det Olav Sandnes, den nye TV 2-sjefen, sin tur til å tøffe seg: «TVNorge trenger ikke en dramasjef», sa han, og fortsatte: «De har Harald Strømme».

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s