Norge av din hånd, konge

INNEBANDY VM 2008 herrer Tsjekkia Norge - Latvia Fauskanger

(Trykket i Bergens Tidende, 12. desember.)

TV 2s annonserte «innebandysatsing» kan bare omtales som en serie svik. Revolusjonen blir ikke vist på TV.

 

Einar [Tambarskjelve] spente buen for tredje gang. Da brast buen i to deler. Da sa kong Olav: «Hva brast så høyt?» Einar svarte: «Norge av din hånd, konge.»
(Snorre Sturlason, «Heimskringla»)

Tirsdag 2. desember gikk det et brus gjennom det norske innebandymiljøet. TV 2 annonserte på sine nettsider at de hadde «sikret seg rettighetene» til innebandy-VM i Sverige. «Følg Norges køllehelter i kamp mot resten av verdenseliten», fortsatte kanalen og la til at ishockeykommentator Jørgen Klem og tidligere VM-finaledommer Kim Jørstad var hyret inn for å kommentere mesterskapet. Ai ai!

Den bergensbaserte nettavisen Assisten.no («Norges største nettsted for innebandynyheter») la ikke skjul på sin begeistring: «TV 2 sendte i vår NM-finalene og satser nå videre på innebandy, noe som er svært gledelig.»

I sosiale medier ble kanalens annonserte «innebandysatsing» satt inn i et større og overordnet narrativ. Noe var på gang. Nordmenn var i ferd med å få øynene opp for innebandy. Og hvem vet hva som vil skje når landets litterater oppdager at Tsjekkias keeper heter Kafka? Her kunne fotballbøkene få konkurranse!

Forestillingen om innebandyens gjennombrudd var backet opp av en serie anekdotiske bevis: Det siste året hadde for eksempel VG-TV ved to anledninger brukt innebandyklipp som «clickbait»; nettsaker som er slik utformet at det nesten er umulig ikke å klikke på dem: «Se Christoffers ville innebandytriksing!» (9. februar) og «Dette innebandymålet lurer alle!» (4. desember).

Og ikke nok med det: Med fingeren på pulsen og henvisning til TV 2s sendeskjema forkynte bettingselskapet Nordicbet at de ville «diske opp med odds» på de forestående VM-kampene. Og i VG ble VM-klare Willy Fauskanger (38), éminence grise i norsk innebandy, sammenlignet med verdens største sportsikon: «Willy er også alltid god når det gjelder. Han hever seg alltid i viktige kamper, noe som jeg mener Messi også ofte gjør», uttalte Greåker-trener Pål Unnfoss.

I tillegg, ble det hevdet, hadde sporten fått drahjelp av sin mer røslige storebror. For hockeysporten var på full fart tilbake i norske offentlighet. TV 2s «Iskrigerne» var i ferd med å bli et nasjonalt referansepunkt; «Kulturhuset» på NRK P2 viet store deler av 4. desember-sendingen til hockeysportens metafysiske og poetiske potensial; og tirsdag denne uken (9. desember) sendte Stavanger Aftenblad, i et anfall eksperimenteringslyst, en av avisens kulturreportere til å referere kampen mellom Stavanger Oilers og VIF Hockey. Resultatet («Menn som hater isdansere») var alt annet enn vellykket, men signaliserte likevel en vilje til å tenke utenfor boksen. Og at dette er en sport med glemt og uuttalt nedslagskraft i den norske folkesjelen. Tallene viser at ishockey er Norges nest største publikumsidrett, bare slått av fotballen.

Med sine rundt ti tusen registrerte spillere stiller Norsk innebandyforbund tilsynelatende i en annen klasse. Men i motsetning til dens skøytende storebror er innebandy en idrett med høy gjenkjennelsesfaktor; det er en aktivitet de aller fleste har personlig erfaring med. Når gymlæreren går tom for ideer, står alltid et sett innebandykøller parat.

Mørketallene er dessuten store, de fleste nordmenn spiller innebandy på lykke og fromme og uten lisens. Kanskje er det litt som når gravide ser andre gravide overalt – når jeg ferdes omkring i ettermiddagsmørket, ser jeg folk med innebandykøller overalt, hastende til eller fra en treningsøkt.

Dette var bakteppet da VM i Göteborg ble blåst i gang sist lørdag. Og når dette skrives, har Norge nettopp kvalifisert seg til kvartfinalen etter å ha sablet ned det amerikanske landslaget (6–2). Til allmenn henrykkelse for TV 2s utsendte og landets befolkning for øvrig?

Nei, de aller fleste vil ikke engang ha registrert at det arrangeres noe mesterskap i Sverige. For TV 2s «innebandysatsing» kan bare omtales som en serie «besvikelser». 

Etter åpningskampen har kanalen enkelt og greit latt være å sende de tre påfølgende oppgjørene. Av uransakelige grunner (oversendte spørsmål er ikke besvart) har tre av fire norske landskamper bare forsvunnet fra sendeskjemaet. Mindre alvorlige brudd på loven for falsk og villedende markedsføring har blitt anmeldt tidligere.

Betyr det at alt håp er ute for innebandyen? Nei, håpet er det som lever på tross av. Olav Tryggvason falt i slaget ved Svolder, men vant kampen.

Og det visste vi jo uansett: «The revolution will not be televised».

(PS. Samtlige VM-kamper streames helt vederlagsfritt på youtube-kanalen IFF Floorball.)

 

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s