Sagaen om isfolket

VMan-P851535

(Trykket i Bergens Tidende. 21. november.)

«Iskrigerne» på TV 2 Zebra gjør et fortjenestefullt forsøk på å åpne opp den norske hockeysamtalen. Men det er fremdeles mye som gjenstår.

 

Det finnes en jubel
i himmelen. Skøytegudene
hører den. Skøyteløperne hører den. Skøytepublikum hører
den. Men den fester seg ikke
på skjermen.
(Jan Erik Vold, «En sirkel is», 1994)

 

5. august i fjor troppet TV 2s kamerateam opp på Jordal Amfi. Gjennom et helt år var de lovet «nær og ubegrenset tilgang» til Vålerengas hockeylag, «både på og utenfor isen». Ideen var lånt fra Nord-Amerika, der både HBO og ESPN har tradisjon for å følge utøvere og lag innenfor ulike idrettsgrener.

I forrige uke kunne TV 2 Zebra presentere resultatet. Tusen timer råstoff var redigert ned til ti timer «hockey-reality» i dokumentarserien «Iskrigerne». Her blir vi med i spillerbussen når laget utkommanderes for å stemme ja til Oslo-OL; og til fødestua der klubbtrener Espen «Shampo» Knutsen blir far bare én time før laget skal spille NM-finale mot Stavanger Oilers. Og det til tross for at kona hadde fått instruks om å «knipe igjen». Knegg, knegg.

Denne typen garderobesjargong var en del av underlagsmaterialet da Dagens Næringsliv i 2010 stilte spørsmålet: «Er hockey for harry for Norge?». Og jo da, det er ikke til å legge skjul på at deler av kulturen som tilkjennegis i «Iskrigerne» sorterer under den habitus som i vanlig språkbruk gjerne omtales som «harry».

For eksempel demonstrerer både klubbdirektøren og spillerne et påfallende avslappet forhold til promp, sprit, hyttefyll, syden og hockeykøllens metaforiske potensial. På sesongens første trening må spillerne til pers i øvelsen «strippestraffer». Hver gang de bommer på en straffe, må de kaste et nytt plagg. Til slutt løper et par av spillerne kliss nakne rundt på isen. Til gapskratt fra resten av gjengen.

Harry? Lite kultivert? Jo da. Men i en tid der landets ungdomsskoleelever har et så anstrengt forhold til kropp at de ikke lenger tør å dusje etter gymmen, kan det like gjerne snus på hodet: Hockeyfolket har skjønt noe «de kultiverte» har glemt.

Dette er imidlertid ikke hele historien om «Iskrigerne». Serien er også egnet til å korrigere bildet av hockeyspilleren, som i norsk kulturforvaltning gjerne er tildelt rollen som «toppidrettsutøver» med hermetegn, snusleppe og ubetalte tannlegeregninger.

De skulle bare visst! Når Anders Hilt Jørgensen blir skadet i sesongens første treningskamp, er det for eksempel rett tilbake til leiligheten for å fordype seg i jusstudiene. Og lagkaptein Brede Csiszar? Vel, han leser Morten A. Strøksnes med stort narrativt begjær. Og hvem kunne gjettet at landslagsspiller Erik Follestad Johansen var slik en connaisseur på kjøkkenet? Kan du være så snill å dele oppskriften på den scampi-retten, Erik?

Men disse dypt forankrede hockeyfordommene er også selvforskyldte, som når den lett mytomane «Shampo» insisterer på at «dette er en kampsport», og konsekvent griper til krigens språk når spillerne skal motiveres.

Davy Wathne lar seg også friste over i sjablongenes verden når han innledningsvis karakteriserer sporten som «den mest nådeløse», der aktørene «byr på fortenner og alt de har».

Jo da, det er også sant. Men hockeyappellen er rikere enn som så. For det er kort vei fra hockeyspilleren til ballettdanseren. Som forhenværende og middels talentfull guttelagsspiller på Storhamar Dragons blir jeg derfor alltid litt ille til mote når sporten reduseres til krigsmetaforer, lukten av vått lær og brukt susp.

For hva med blodets hvisken og stålisens bønn? Håndleddsskuddets poesi? Hvorfor er det ingen som snakker om skjønnheten i et samstemt og velkoreografert hockeyangrep? Følelsen av en nyslipt skøyte? De kattemyke bevegelsene til Mathis Olimb? Det lodne snødrivet på Slåtthaug kunstisbane en søndag i advent?

Sporten formelig skriker etter et poetisert språk. Hvor blir det av Jan Erik Vold? Eller i det minste Frode Grytten?

Her kunne «Iskrigerne» med fordel slått an enda flere strenger – og valgt seg en annen tittel. Det er ikke sporten som er for harry for sitt eget beste, slik Dagens Næringsliv mer enn antyder; det er først og fremst samtalen om ishockey som sliter med lav takhøyde og åndedrettsnød. «Iskrigerne» lufter litt, men kunne gjerne åpnet enda flere vinduer.

Heldigvis finnes det andre i den norske offentligheten som tar ansvar. Redaktør i musikkmagasinet ENO, Eirik Kydland, har nærmest gjort det til vane å dele av sitt forråd med hockeyaforismer i lederartikler og intervjuer, og den canadiske essaysamlingen «Now Is The Winter – Thinking About Hockey» kan på en god vinterkveld varme sjelen slik en kopp toddy kan tine opp en vinterfrossen løkkespiller.

Denne uken ble det klart at serien eksporteres til Danmark, der den skal vises på TV 2 Danmarks nye sportskanal. På samme tid bruker alpinist Kjetil Jansrud tilsynelatende store deler av sesongoppkjøringen til å twitre begeistret om sitt nye favorittprogram. Og Vålerenga-direktør Jan Tore Kjær kunne for noen dager siden fortelle at «to store aktører i sponsormarkedet» har gått inn med midler «som en direkte konsekvens av programmet».

Den samme direktøren kunne også avsløre at han har måttet begynne å skrive autografer når han ferdes ute blant folk på kjøpesenteret. Som han sier til VG: «Det er helt sjukehus

Aner vi en hockeyrenessanse? Etter at Dagens Næringsliv lyste fred over minnet til hockeysporten i 2010, har det norske landslaget nådd kvartfinalen i to verdensmesterskap på rad. Og hvem vet? Kan selv «badekaret te Djerv», som Bergenshallen ble kalt da puckfeberen herjet i Bergen på åttitallet, våkne til liv igjen?

Det er mulig. Også på Vestlandet. Bare se hva som skjer i Stavanger.

Reklamer

2 kommentarer om “Sagaen om isfolket

  1. Tilbaketråkk: Loven om hyblifisering | h. nyhus

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s