Syv feite

2269771746

(Trykket i Bergens Tidende, 10. oktober.)

Huttetu for en tv-uke det har vært! De syv beste tv-opplevelsene i uken som har gått.

 

DET LIGGER NÆRMEST i stillingsbeskrivelsen til en tv-kritiker å være surmaget. Derfor kan det for sjelens – og magebalansens – skyld være godt å kompensere med litt ubetinget skryt også. Gikk du glipp av noe? Ikke fortvil, i dag ligger alt på nett.

Filmbonanza: «Dis»-spesial (NRK)

Aune Sand er ingen lett mann å legge sin elsk på, men aldri har jeg vært mer på glid enn akkurat nå. For virkningshistorien til «Dis» (1995) er ennå ikke over. Med nødvendige porsjoner velvilje og nyfikenhet har «Filmbonanza» i denne episoden tatt på seg den formidable jobben med å rehabilitere «Norges mest slaktede film». Gjennom korte filmklipp og intervjuer med folk som på et aller annet vis krysset spor med «Dis», tegnes et bilde av en film som har langt mer å by på enn «konvensjonell visdom» skal ha det til. Den norske filmkritikkens sjefsslakter, Gaute Brochmann, har sett filmen med ferske øyne og premierer den like godt med terningkast fem. «Bedre enn 85 prosent av det som lages i dag», uttaler han. I tillegg kan episoden forstås som et oppgjør med norsk gruppetenkning og måten vi forholder oss til annerledeshet på.

Var det dette som til syvende og siste reduserte Aune Sand til en klovn i norsk offentlighet? At han insisterte på å bære inderlighetens kors samme år som «Lille Lørdag» inntok norske tv-skjermer? Mulig. Skjønt, Aune Sand har selvfølgelig sin egen teori: «Jeg har jo meninger om hvorfor så mange ble provosert av filmen. Og jeg tror det har veldig mye med min seksualitet å gjøre.»

Tørnquist Show #51: Dag Solstad (VG-TV)

Einar Tørnquist gjorde seg først «bemerket» (alt er relativt) som kapellmester i Bård og Haralds «Storbynatt», der han ledet husbandet Svidd Gummi og deltok i et lite knippe humorinnslag. Det var nok til at produksjonsselskapet Monster fikk øynene opp for ham, og siden bygde et eget talkshow rundt ham. Her er «rundt» stikkordet. For Tørnquist er til enhver tid omringet av en okkupert sittegruppe, noe som hindrer den etter hvert uutholdelige dynamikken vi kjenner fra andre talkshow som «Senkveld» og «Ylvis», der programlederne av uransakelige grunner sitter bak en pult og snakker ned til gjestene, som sitter i en dyp sofa.

Det er blant annet dette Skavlan har skjønt. Om folk skal snakke sammen, må de også sitte sammen. Ikke at Tørnquist jakter på (forestillingen om) den gode samtalen, men han finner virkelig tonen med Dag Solstad, og det er jo mer enn for eksempel Eva Bratholm kan skryte av. Kudos også til «sidekick» (alt er relativt) Frithjof Jacobsen som bidrar med akkurat passe mye entusiasme.

Real Time With Bill Maher (HBO)

Bill Maher er en amerikansk komiker og politisk agitator med en svært uttalt liberal slagside. Han er egentlig ustyrtelig morsom, men i det siste har han fått for seg at de liberale har vært for ettergivende med islam. Maher har flere teorier om hva denne «fortielsen» kommer av. Litt skyldes det white guilt, litt dreier det seg om berøringsangst, og litt handler det om distinksjonsstrategier. Liberale vil helst ikke gå i samme tog som islamofobe republikanere. Foreslår Maher. Han kaster ut den ene hypotesen etter den andre, helt uten å gjøre regnskap.

Eller som religionsviteren Reza Aslan uttaler: «Mahers synspunkter er ikke spesielt sofistikerte». Sofistikerte var de heller ikke forrige fredag, da Maher uttalte at «Islam is the only religion that acts like the fucking mafia, that will fucking kill you if you say the wrong thing, draw the wrong picture, or write the wrong book». Ved Mahers side satt bestselgeren Sam Harris, som istemte: «Islam is the Mother lode of bad ideas».

Gudskjelov var Ben Affleck der også, så kunne iallfall noen stå opp for liberale prinsipper. Og ikke minst anstendigheten. Takk skal du ha, Ben! Filmene «Pearl Harbor» og «Gigli» er tilgitt. Jeg bestiller sporenstreks billetter til «Gone Girl»!

Mitt liv: Kåre Willoch (NRK)

«Mitt liv» er en portrettserie om personer som har «vært med på å forme vår norske samtidshistorie». Derfor er det bare naturlig at Kåre Willoch, kanskje den nest mest betydningsfulle politikeren i Norge etter krigen, er med. Her kastes det ikke bort noe tid på familieforøkelser og andre trivialiteter, her er det politikk, monopoloppløsning og samfunnsstoff for alle penga. Et uventet og forbilledlig regigrep i intimitetens tidsalder. Bravo! Det hindrer likevel ikke at hedersmannen og nasjonalskatten Kåre Willoch skinner igjennom, en sjelden utgave av arten homo politicus, som på sine eldre dager overskrider alle politiske skillelinjer. Jeg har forresten en idé til sakte-TV, NRK: En 24 timers maratonsending med alle Gro & Kåre-duellene. Ja?

Brennpunkt: Fredsprisens pris (NRK)

Lite visste Jan Tore Sanner hva han stelte i stand da han nominerte den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo til Nobels fredspris. Ikke minst hva slags pinefull spissrotgang han noen år senere ville utsatte sine partikolleger og Dalai Lama-venner Børge Brende og Olemic Thommessen for. Ukens «Brennpunkt» spør også hvor uavhengig denne prisen egentlig er. Kan norske myndigheter fremdeles insistere på at de ikke har noe som helst med fredsprisen å gjøre – når de blir gjort kjent med vinneren før denne utropes? Og når samtlige komitémedlemmer rekrutteres fra det politiske etablissementet? Programmet har også en avslørende sekvens med selvbildet til Geir Lundestad, der han neppe er klar over at kamera går og derfor snakker enda mer ufiltrert enn ellers.

Kampen for tilværelsen (NRK)

Noe så kuriøst som et norsk tv-drama som vokser og utvider paletten for hver episode. Stort pluss i margen til Tomasz Novak, vår ledsager inn i hagebyens indiskré sjarm. Mye av seriens appell hviler på hans polske perspektiv og underspilte godtroenhet.

Twin Peaks

Mandag skrev David Lynch følgende på sin Twitter-konto: «Dear Twitter friends … it is happening again. #damngoodcoffe». Mer trengte han ikke å skrive. Internett hadde mer enn nok til å gå berserk. Det blir en ny sesong med «verdens beste tv-serie»!

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s