Alt av nåde

A-løpet-stor-10022011095121

(Trykket i Bergens Tidende, 12. september.)

I én forstand er vi alle egyptere. Klemt mellom elveleiet og ørkenen. Terje Tvedt sin tredje vanndokumentar for NRK er en triumf.

FINNES DET NOE SOM helst med mer symbolsk kraft enn vann? Noe av det siste den egyptiske presidenten Muhammed Mursi rakk å gjøre var å erklære at om noen av de ti landene lenger opp i vassdraget tappet så mye som en dråpe fra Nilen, så var helvete løs. Hver dråpe med vann skulle betales i blod.

For noen uker siden handlet alt om Mosuldemningen som demmer opp elven Tigris. Uten at verdenssamfunnet riktig hadde fått det med seg, hadde ISIL plutselig fått kontroll over den. Og et utvalg bestialske YouTube-klipp har allerede vist hva de er i stand til å finne på.

Om demningen for eksempel skulle sprenges, ikke et utenkelig scenario, ville den utløse en flodbølge av slikt kaliber at den kunne legge Iraks to største byer, Mosul og Bagdad, under vann. Hundretusener ville bli drept. 
Derfor var det ingen ubetydelig seier da kurderne, med støtte fra USA, i slutten av august vant tilbake kontrollen over demningen.

Samtidig varsler FN at presset på verdens vannressurser blir stadig større. Innen 2030 vil vannbehovet være førti prosent høyere enn tilgangen. Halvparten av verdens befolkning vil oppleve mangel på vann. Mister du ti prosent av vannet i kroppen, blir du gal. Mister du tyve prosent, dør du.

Kina, som ikke kaster vekk tiden på «prejudisiell vurdering av reguleringsplan ved klagebehandling av rammetillatelse for oppføring av anneks» (Sivilombudsmannen), er derfor i gang med verdens største ingeniørprosjekt. Ved hjelp av kanaler like lange som Norge skal deler av Den gule floden føres fra sør til nord. Tilsvarende vyer finner vi i Etiopia. Der åpner Afrikas største kraftverk, The Grand Renaissance Dam, i 2017. Anlegget vil demme opp hele den blå Nilen, til Egypts store forferdelse, der 97 prosent av befolkningen lever på det samme vannets nåde.

Dette er bakteppet for Terje Tvedt sin dokumentarserie om Nilen, som denne uken ble avsluttet på NRK1. Serien kan ikke karakteriseres som noe annet enn en triumf, og seerandelen har vært oppe i nesten tretti prosent.


Tvedt er professor i utviklingsgeografi ved Universitetet i Bergen, og har tidligere stått bak tv-seriene «En reise i vannets historie» (1997) og «En reise i vannets fremtid» (2007). Jeg foreslår at NRK leter dem opp sporenstreks og legger dem ut der de hører hjemme – på nettsidene til NRK. Skunda på!

For selv om Terje Tvedt ikke akkurat er den fødte programleder, der han litt forsoffen tusler rundt med capsen godt trukket ned i øynene, er han like fullt et funn for Rikskringkastingen. For det gjør ingen verdens ting at professoren mumler litt og ikke alltid virker like bekvem med å se inn i kameraet. Eller at han tilsynelatende ikke kunne brydd seg mindre om hva han kler på seg om morran. Eller at selve formen på programserien er litt konvensjonell og ufiks.

Alt dette er detaljer. Ubetydeligheter mot Nilens veldige kolonihistorie, sivilisasjonskamp og geopolitiske spill.

Og det er stoff som Tvedt til gjengjeld har godt under huden. Så godt at vi stadig møter ham i gemyttlig passiar med statsledere på diverse afrikanske vannkonferanser der han er hyret inn for å dele av sitt forsyn. I en tid der access eller tilgang er dokumentarfilmens viktigste valuta, gir dette serien et stort løft. Hvor mange andre kan vel bare ringe opp afrikanske presidenter og forhenværende vannministre for et tv-intervju?

Det kan Tvedt, som kan dra veksel på et helt liv i vannets tjeneste. Noe som reiser spørsmålet: Hvorfor gjøres ikke dette oftere? Hvor mange dokumentarer begynner ikke å stange fordi journalistene møter stengte dører? Hører dere, akademia? Her finnes potensial for forskningsformidling!

Nilen, Ganges, Brahmaputra, Mekong, Donau, Eufrat og Tigris. Elvenavn med en klang av eventyr og ekspedisjon. Av kolonitid og legender. Safarihatter og malaria. Det er utvilsomt noe besnærende og «guttebokaktig» ved Tvedt sine vanndokumentarer. En forlokkende kvalitet mange vil gjenkjenne fra Indiana Jones-universet. Dette er først ledd i det vi kan kalle Tvedt-appellen.

Det er noe av den samme dragningen som gjør at et påfallende stort antall voksne menn her i landet verner som sine Tintin-samlinger med en blanding av kjærlighet og angst som de ellers reserverer for barna sine.

Tvedt-appellen har også to andre komponenter. Den mest elementære er at vi kjenner oss igjen. Kampen om Nilen taler til noe dypt og menneskelig i oss. For vi er alle egyptere – sånn eksistensielt sett. Vi lever alle på vannets nåde. Klemt mellom elveleiet og ørkenen. Med urolige hjerter, konstant på vakt for at noen lenger opp i elveleiet skrur igjen kranen.

I tillegg handler det om at Tvedt-dokumentarene er strukturert rundt et uimotståelig narrativ («alt er vann!», «vann forklarer alt!»). Et grep som gir seeren en følelse av å forstå. Av å begripe.

Dette forførende – men også noe tilslørende – grunndraget er karakteriserende for hele dokumentarfilmsjangeren som sådan. Den falbyr en slags snarvei til innsikt. Iallfall forestillingen om innsikt. Et dannelsesprosjekt fra sofaen. Lær alt du trenger å vite om Vietnamkrigen på halvannen time! Kosmos på en-to-tre!

Denne uutholdelige lettheten er også haken ved Tvedt-feberen som delvis hjemsøker vårt land. For i tiden fremover vil du møte onkler og kolleger som plutselig tror de er eksperter på Nilens plass i den afrikanske geopolitikken, og som har sterke synspunkter på den sør-sudanske presidentens strategivalg før den neste vannkonferansen i Khartoum. Vokt deg for disse menneskene, og kast et glass med vann i ansiktet på dem.

Det finnes bare én Terje Tvedt.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s