Ja vel, statsminister

dg

(Trykket i Bergens Tidende, 18. juli.)

Gjestene i «Sommer i P2» trenger motstand. Selv statsministeren.

TILVÆRELSEN BESTÅR IKKE AV fortellinger, bare en opphopning av begivenheter. Men det finner vi mennesker oss ikke i. Derfor setter vi disse begivenhetene sammen. Vi systematiserer og syntetiserer dem. Gir dem en narrativ form. Dette er blant våre fremste adelsmerker: Vi filtrerer tilværelsen gjennom våre narrative forståelsesrammer. Slik skaper vi fortellinger, og slik gir vi livet mening.

Denne appetitten på fortellinger er også motoren bak «Sommer i P2», denne umiskjennelige programposten som for mange definerer den norske sommerfrokosten (de som ikke rekker å stå opp til «Reiseradioen»). Hver dag, fra 23. juni til 17. august, mellom 10 og 11, dukker mer eller mindre kjente nordmenn opp over eteren og deler sine historier og musikktips mens du tar deg en kopp kaffe og et rundstykke. For et herlig konsept!

I Norge dukket historietimen opp første gang i 2010, mens Sverige kan vise til en sommertradisjon som strekker seg helt tilbake til 1969.

Denne historiske ballasten, godt hjulpet av den svenske samfunnsmodellen, gjør at programmet har fått en litt annen utforming i Sverige. Her har gjestelisten definisjonskraft nok til å avgrense den sosiale og kulturelle eliten. Utvalgskriteriet er enkelt: Er du innenfor, blir du spurt.

Her hjemme er klassejustisen som kjent litt mer avslappet, med den konsekvens at gjesteutvalget er, skal vi si, litt mer hummer og kanari.

Eller som prosjektleder Elisabet Davidsen uttaler til nrk.no: «Vi har invitert både kjente og mindre kjente til ’Sommer i P2’. Fellesnevneren er at det er folk som har en god historie som vi vil dele med lytterne.»

Det bedyres altså at det eneste som teller i den norske modellen, er at du har en god historie. Det er i utgangspunktet en god ledestjerne. Hele appellen til «Sommer i P2» er knyttet til denne uforutsigbarheten: Hvilken historie skal jeg få i dag? Hvem skal fortelle den? Antall gjester og omfanget av hele satsingen gjør dessuten at vi – til dels – slipper the usual suspects som resten av året okkuperer stolene til «Skavlan» og sofaen til «Senkveld».

Jeg skriver «til dels», for prosjektlederen har dessverre ikke alltid hatt mot til å være tro mot sitt eget utvalgskriterium.

Enkelte av gjestene er der åpenbart i kraft av sin posisjon eller kjendisstatus – og slett ikke fordi de har en «god historie» å dele med lytterne.

Ta for eksempel Erna Solberg. 12. juli var det hennes tur til å dele av sitt narrative forråd. I stedet ble vi avspist med noe som minnet om en slapp nyttårstale. «Hvordan er det å være statsminister?», lød innsalget. «I ’Sommer i P2’ ser Erna tilbake på de første månedene som statsminister.»

Det var grunn til skepsis allerede der. Kan vi ikke heller få møte Erna? Hvilke fortellinger har formet Erna? Finnes Erna?

Bange anelser ble bekreftet. Programmet fortonet seg mest som et avslørende og nesten skremmende møte med politikkens altoppslukende kraft: Hva et liv i maktens korridorer og med sakspapirer på sengekanten kan gjøre med et menneske.

Her er et hurtig riss av frokosten med Erna: «Regjeringsapparat», «regjeringsmedlemmer», «regjeringsforhandlinger», «regjeringsmakt», «regjeringskvartal», «Jan Tore Sanner», «for meg er Facebook og Instagram en mulighet til å holde kontakt med folk», «heldigvis møtte jeg forståelse hos it-folkene på min nye arbeidsplass», «effektive arbeidsdager», «sterke møter», «det var Cyndi Lauper med ’Time AfterTime’, en av de mest tidløse sangene jeg vet om», «sterke møter med psykisk syke», «det kan være folk som ruser seg, folk med psykiske problemer, godt voksne transseksuelle», «mobil, internett og andre tekniske løsninger gjør at en statsminister ikke må sitte ved kontortelefonen for å være tilgjengelig», «kontoret er alltid bemannet», «jeg trodde Spania skulle gjøre det bedre i VM», «allerede nå er det flere møter i 2015 som er planlagt», «sterke møter med psykisk syke».

Det mest oppsiktsvekkende, i tillegg til at hun «setter stor pris på musikken til Lars Vaular» og den språklige nyvinningen «godt voksne transseksuelle», var da Erna kunne avsløre at samferdselsministeren drikker sjokolademelk under statsrådmøtene.

For sikkerhets skyld ble ordet «statsminister» gjentatt tretti ganger(!), én gang i minuttet når vi trekker fra musikken. Så var det iallfall ingen tvil om hvem som snakket til oss. Men hvem hadde skrevet den oppleste teksten? Det var ingenting i rekken av godtkjøpstanker som utelukket at en av hennes taleskrivere var satt på jobben. Ikke et eneste glimt av noe som befinner seg bak kommunikasjonsavdelingens frontlinjer. Ingen beretninger, ingen invitasjoner, ingen bekjennelser. Bare et kaldt stykke kommunikasjonsstrategi med frokostbordet som lanseringsplattform. En omelett uten salt og sjel.

Uvant kost fra Erna, som har vunnet det norske folk nettopp fordi hun på sitt beste kan vise til noe varmt, realt og oppriktig.

Hovedanklagen må derfor rettes mot P2, som har latt dette passere. Det er de som skal stå for kvalitetskontrollen, og ikke la seg blende av flotte titler. Erna har sine egen interesser å besørge. For henne handler denne vikartimen til syvende og sist om å vinne velgere; om å utstråle en aura av hardtarbeidende statskvinne med omsorg for «psykisk syke» og «godt voksne transseksuelle». Dette er hun i sin fulle rett til. Det er tross alt jobben hennes.

Nettopp derfor er det viktig at programavdelingen i P2 yter motstand og ivaretar kriteriene for «god radio». «Sommer i P2» blir til i dragkampen mellom de involvertes ulike interesser. I timen med Erna var denne balansekunsten helt på tur. Kanskje fordi Erna tretti ganger minnet kanalen om at hun var statsminister (eller som hun sier: «sta-s-minister»).

Men alt er ikke tapt! Ikke gå glipp av timene med Erik Poppe, Frida Ånnevik, Matti Goksøyr, Bård Vegar Solhjell og Mona Halvorsen, for å nevne noen. Fabelaktig god radio. Alt ligger på nett.

 

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s