Også du, min sønn

stenstrXm2Xcopy_1201164122_1201164137

(Trykket i Bergens Tidende, 27. juni.)

Når Oddvar Stenstrøm kritiserer «Sommertid», pirker han borti hele bedriftskulturen til TV 2. På godt og vondt.

 

«DETTE ER FLAUT. En hån mot seerne. Så tanketomme er vi ikke at vi fortjener dette. Helt blottet for journalistisk snert. Tøvete pludring.» Slik begynte det. Med en statusoppdatering. Oddvar Stenstrøm befant seg på sitt feriested i Spania og så på «Sommertid» på TV 2. Deretter logget han seg på facebook.

Det var en viss poesi i at det var nettopp han som tok bladet fra munnen. Den tidligere «Holmgang»-programlederen ble gjerne omtalt som «Fremskrittspartiets brohode» inn i TV 2. Ikke bare fordi han fremsto like fordømt solariumsbrun uansett årstid, men fordi debattprogrammet hans satte en viss tone i den norske offentligheten. Det var i kraft av dette problemformuleringsprivilegiet – og måten han forvaltet det på – at Stenstrøm skapte seg et navn.

Så kom dagen da han måtte rydde pulten. Stenstrøm søkte tilflukt i Spania. Ikke helt ulikt en annen solariumsentusiast – den forhenværende partiformannen Carl I. Hagen. Det var tid for late dager og pusling i hagen. Kryssord og formiddagshvil.

Eller kanskje ikke.

«Hvordan en tidligere partileder skal oppføre seg? Jeg ser på Carl I. Hagen og gjør det motsatte», uttalte Kristin Halvorsen i september i fjor. Slik lukten av sagmugg i politikkens sirkusmanesje gang på gang har lokket frem «partieierens» verste impulser, er det nå Oddvar Stenstrøm som ikke klarer å styre seg. I stedet sitter han med sin nyopprettede facebook-profil og forsurer tilværelsen til tidligere kolleger.

Dette er iallfall den fortellingen TV 2 ønsker å formidle.

Styremedlem i TV 2, Claus Sonberg, trer inn i dette narrativet når han henvender seg til Stenstrøm med en personlig appell: «Oddvar, jeg synes du skal holde deg for god til å rakke ned på tidligere kolleger på denne måten.» Han legger megetsigende til: «Det er ikke første gang (…)».

Direktør i TV 2, Trond Håndlykken Kvernstrøm, hadde tilsvarende respons: «Hva slags agenda han har ønsker jeg ikke å spekulere i, men jeg konstaterer bare at han ikke vet hva han snakker om.»

Ser du hva TV 2 gjorde der? Ved hjelp av et par enkle, retoriske grep klarte to av kanalens mektigste å kvele hele debatten om kvaliteten på «Sommertid».

I stedet ble det en sak om Stenstrøms «godhet», «agenda» og lojalitet. En sak han naturlig nok kom svært uheldig ut av. En pensjonist som sitter under en parasoll på Gran Canaria og uttaler seg om «unge damer som etter min mening er kastet ut på et dyp de ikke behersker», er nødt til å tape. Det er det nærmeste kommunikasjonsfaget kommer en naturlov.

Responsen på Stenstrøms utfall var derfor en enkel og galant oppvisning i mediehåndtering og damage control.

Men hva om vi tar Stenstrøm på ordet. Er han inne på noe? Har han rett i at årets redesignede sommersatsing er «tøvete pludring» og at det «ikke er vanskelig å se at dette er en oppgave de (Ida Fladen og Gunhild Dahlberg, jou. anm.) ikke klarer å beherske»?

Ja og nei. Stenstrøm bommer når han omtaler programmet som «tøvete pludring» uten «journalistisk snert». Karakteriseringen er dekkende nok, men dette er jo selve poenget med det norske sommerprogrammet – enten det er «Sommeråpent» på NRK eller «Sommertid» på TV 2. Kjente fjes skal snakke utvungent om grillmat, ferieavvikling, badetemperaturer og det de «er aktuelle med» – verken mer eller mindre.

Dette er kontrakten med oss seere. Om Stenstrøm har et problem med det, skylder han oss en mer omfattende kulturkritikk; en som ligger utenfor rammene av en statusoppdatering på facebook.

Det synes altså som om Stenstrøm har et større problem med kontrakten som sådan – enn med programledernes oppfyllelse av den.

Skjønt, hvem vet? Det er ikke så lett å bli klok på Stenstrøms beveggrunner. For når han intervjues i VG, er det fjernsynsfaglige helt borte. Da er det i stedet personalpolitikken i TV 2 som har gjort ham opprørt: «Grunnen til at jeg reagerte, er på grunn av måten Katarina Flatland og Øyvind Fjeldheim ble behandlet på. De ble kastet ut av dette programmet, fordi ledelsen så ut til å ville ha inn noen nye som var enda yngre.»

Og det er nok dette som gjør at TV 2-ledelsen reagerte så resolutt. For TV 2 har aldri hatt noe problem med tv-kritikk som sådan; det er en del av gamet, og de er nok de første til å anerkjenne at Ida Fladen og Gunhild Dahlberg har hatt en del startproblemer, men når bedriftskulturen angripes – da er det andre boller. Da går Stenstrøm for langt. Altfor langt. Han pisser i eget reir. Og det gjør man bare ikke i TV 2.

Denne bedriftskulturen er, vil jeg hevde, den definerende forskjellen på TV 2 og NRK. Jeg er samboer med en TV 2-er og har tidligere jobbet i NRK, så jeg har et visst erfaringsgrunnlag. I NRK har det nærmest gått sport i å riste på hodet over idiotiske mellomlederutnevnelser og uvettig ressursbruk. Bare si de magiske ordene «kulturstripa», «Lydverket» eller «NRK Drama» – og kanalens medarbeidere er beredt til å sladre i vei.

Kontrasten til TV 2 og deres «code of silence» kunne knapt vært større. Her er det «family first», omertà, tjenestevei og lojal oppslutning om ledelsens strategivalg. Det er dette Stenstrøm pirker borti når han viser til «behandlingen av Flatland og Fjeldheim». Det er i TV 2s øyne et brudd på et lojalitetsløfte som Stenstrøm skylder kanalen å gjøre aktelse på, selv om han ikke lenger står på kanalens lønningsliste og aldri har vært kollega med verken Fladen eller Dahlberg («jeg vet knapt hvem de er»).

Claus Sonberg, en av kandidatene til å overta etter Alf Hildrum, øver seg sånn sett i rollen som pater familias når han minner Stenstrøm om at det «ikke er første gang» han forbryter seg mot familieløftet.

Dette er prisen for den gode, entusiastiske TV 2-ånden. Den normative kontrollen er sterk, selv etter din siste arbeidsdag. For du kan forlate en arbeidsplass – men ikke en familie.

 

 

 

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s