Atter slike fjell og dalar

Fly-med-Oss_-Svartisen-600x343
(Trykket i Bergens Tidende, 13. juni.)

Hjelp, vi flyr! Mens TV 2 kjærtegnet den norske topografien, glemte «Fly med oss» det aller viktigste: det menneskelige ansikt.

 

DET VIL VÆRE direkte feil å kalle «Fly med oss» for en fiasko. Åpningsepisoden (mandag 19. mai) hadde formidable 404 000 seere, og nettsiden har også vært hyppig besøkt, til tross for et noe hjelpeløst brukersnitt. Det kan også legges til at serien ble vurdert som viktig nok til at VG satte inn store ressurser på å etterprøve Arne Hjeltnes’ mulige dobbeltroller.

Tre uker senere er det imidlertid ikke til å legge skjul på at den store buzzen har uteblitt. Serien ble aldri den snakkisen TV 2 håpet på, og sesongavslutningen (8. juni) hadde kun 252 000 seere. I snitt så 317 000 på programserien, en markedsandel på 25,1 prosent.

På papiret var konseptet minst like godt som «Hurtigruten», den allestedsnærværende tv-hiten som forfjamset alle eksperter, og i noen sløve sommeruker lullet hele landet i en lun, vedvarende sakteeufori. Og der «Hurtigruten» var låst til det våte element, kunne helikopteret i «Fly med oss» forsyne seg av de virkelige godsakene: fjellene («de villeste og vakreste», lovte TV 2). For visst er vi en stolt sjøfartsnasjon, men nasjonalromantikken har slått fast at vi først og fremst er et fjellfolk; furet og værbitt, over vannet.

Dermed melder spørsmålene seg: Hvorfor ga ikke Hjeltnes’ overfart mer gjenklang i den norske folkesjela? Hvor ble det av den nasjonale beruselsen? Lå ikke alt til rette?

Jo, det skulle man tro. Men Norges-ambassadøren Hjeltnes viste en til tider uventet klønete omgang med våre nasjonale mytologier. På vei innover Åkrehamn på Karmøy gjør han for eksempel et stort nummer av at det er nesten like fint som andre steder i verden («Dette er jo Jamaica! Norges svar på Bondi Beach i Australia!»). Slik vinnes ingen norske hjerter. Det er ikke typisk norsk å være erstatning for noe annet.

Hunden ligger imidlertid begravet et annet sted. Tv-suksesser handler til syvende og sist om mennesker. Det spiller ingen rolle hvor storslått naturen er – det er ansikter som skaper identifikasjon og nærhet. Dette var en innsikt «Hurtigruten» hadde med seg helt fra starten. Jo visst kunne lengre strekk fortone seg som ren fjordporno, men andre båtførere og folk ved fjorden var aldri langt unna. Vi er kan hende et stillfarent og saktmodig folk, men vi er også påfallende interessert i å få ansiktet vårt på tv.

Når Arne Hjeltnes slår fast at «hovedpersonen i ’Fly med oss’ er landet vårt», har han derfor pekt ut feil hovedperson. Han burde pekt på dem som befolker landet vårt. Seerne.

En forutsetning for dette er gode linser. Under innspillingen av «Hurtigruten» hadde NRK-fotograf Jan Benkholt alene ansvaret for to av kameraene om bord på MS «Nordnorge». Med sin Reodor Felgen-aktige tilnærming til fotografikunsten har Benkholt opparbeidet seg et ry som landets kanskje mest oppfinnsomme kameramann. Ta med hans tilgang til state of the art-kamerateknologi, lisensiert av det amerikanske militæret, og du har en viss idé om den tidligere lærerens posisjon og betydning i NRK-maskineriet. Hans hjemmesnekrede vaierløsninger og gyropatenter skapte selve looken til «Hurtigruten», men aller viktigst var likevel zoomteknologien. Den gjorde det mulig å gå tett innpå andre sjøfarende og fastboende, selv om de kunne befinne seg langt unna. Dette var «hemmeligheten» bak tv-fenomenet. For visst er landet fagert, men det er ansikter vi responderer på.

Så grunnleggende er denne innsikten, at den ikke bare er første bud i all tv-produksjon. Den er også selve startpunktet for hva det vil si å være menneske. Sørafrikanerne har et uttrykk for dette: ubuntu. Vi har ingen direkte norsk oversettelse av uttrykket, men kort oppsummert handler det om at mennesket skapes i møte med andre ansikter. Isolerte mennesker finnes ikke. Mennesket blir til i fellesskap med andre.

Ansiktet har en iboende autoritet som påkaller respekt og anstendighet, skriver den jødiske filosofen Emmanuel Lévinas. Det menneskelige er noe som åpenbares og pålegges ubedt i meningsskapende ansiktsmøter.

Jeg går veien om dette for å antyde noe om ansiktets appell. Alt begynner og slutter med fjeset. Bare spør Facebook-grunnlegger Mark Zuckerberg. Det holder altså lenge å være SoMe-gründer – eller tv-fotograf for å dra veksel på dette. Følg med under årets fotball-VM; ved ethvert stopp i spillet vil produsenten benytte sjansen til å sikte seg inn på spillernes (eller deres koners) ansikter.

Det er grunnen til at «Fly med oss» burde fått med seg zoomeverktøyet til Benkholt på laget – eller i det minste skrevet ubuntu øverst på idétavla, som en konstant påminnelse. For ansiktene har uteblitt på Hjeltnes’ helikoptertur over landet.

To illustrerende eksempler: På Trolltunga, en svimlende fjelltunge 700 meter over Ringedalsvatnet i Skjeggedal, har seks friluftentusiaster tatt seg bryet med å stille i full bunadsmundur. Man kan bare forestille seg hvor strevsom turen opp må ha vært. Hele opplegget er selvfølgelig koordinert med TV 2, som en slags herlig over-the-top nasjonalromantisk gimmick, men dette er problemet: Vi kommer aldri nær nok. Som seere nærmest skriker vi om å komme tettere på. Hvem er disse seks bunadskledde? Hvordan ser de ut? Er bunadene «ekte»?

Tilsvarende med Skarnsunsbrua som forbinder Mosvik på Fosenhalvøya med Utøy i Innherred. En samling mennesker har på imponerende vis tatt seg til toppen av det ene brotårnet, 152 meter over bakken. Arne Hjeltnes gjør oppmerksom på at den ene broklatreren er Fylkesordfører i Nord-Trøndelag, Gunnar Viken, men han kan bare fortelle det.

Det hadde vært noe ganske annet å se det.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s