Stier med lavmælt lys

rolf-jacobsen-jpg

JOHN OLAV EGELAND ER STADIG min favorittkommentator i den norske andedammen. Kunnskapsrik, uforutsigbar, prinsipiell, reflektert og bare helt sporadisk lettvinn.

Men noen ganger går også han rundt i byen som en vanlig mann. På lørdag skrev han kommentaren «Den rasjonelle Gud».

Egeland kommer skjevt ut allerede fra hoppkanten. «Å forene rasjonalitet med tro er i lengden umulig», skriver han.

Ja vel? Hvorfor det?

Egeland tror kanskje påstanden er nok, for ikke ett sted argumenterer (eller definerer) han den. I stedet lener han seg på besvergelsens språk. Han bare gjentar påstanden i en litt annen variant: «Det pågår stadig en kappestrid mellom det rasjonelle og det religiøse», fortsetter han.

Det er fristende å tenke på mannen i Wittgensteins Filosofiske undersøkelser, som alltid kjøper et ekstra eksemplar av morgenavisen for å kontrollere at det som sto i den første avisen fremdeles gjelder.

For kanskje er Egeland litt mer usikker enn han gir til kjenne. Snart er han iallfall nødt til å gjenta sitt postulat enda en gang: «Problemet er at motsetningen mellom tro og rasjonalitet er reell.»

Fordi third time’s the charm? Alle gode ting er tre?

Her er mitt syn på saken: Forholdet mellom rasjonalitet og tro er komplekst. En tro kan for eksempel være rasjonell uten å være sann. Det var lenge rasjonelt å tro at solen beveget seg rundt jorda, og vår kalender ble opprinnelig beregnet ut fra denne modellen.

Og omvendt: Ingen har noensinne gitt sitt fulle besyv til det ubevisste. Likevel tror mange at det ubevisste eksisterer, siden det gir mening til de erfaringene vi gjør oss i verden.

Det samme med bevissthet, fri vilje, tid, jeg-et, menneskeverdet, intensjonalitet, at verden faktisk eksisterer og ikke bare er en illusjon, matematiske sannheter, moralske maksimer, logiske aksiomer, skjønnhet, godhet, rettferdighet. Og så videre i det uendelige. Alt dette er eksempler på verdier og kvaliteter de fleste av oss setter vår lit til – selv om de ikke kan påvises ved hjelp av den naturvitenskapelige metode.

Enda et eksempel: Den som elsker sin kone, bør i utgangspunktet være beredt til å oppgi grunner for sin kjærlighet. Kona er for eksempel intelligent og vakker, og har dessuten et smittende og godt humør. Legg til hennes naturlige ynde og grasiøse måte å bevege seg på.

Naboen til mannen, som også kjenner fruen, kan underskrive på alt dette. Ja visst, sier han. Fruen har alle disse kvalitetene. Til forskjell fra mannen, har han imidlertid aldri vært forelsket i denne kvinnen. Han ville også nølt med å si at han elsker henne, selv om han gjerne kan medgi at han er glad i henne.

Med andre ord: Det er altså ikke bevisførselen som avgjør saken. Kjærligheten har en kognitiv komponent, men er også noe mer.

Mannen kan legge frem gode (rasjonelle!) grunner til at han elsker sin kone, grunner som kan «verifiseres» av naboen, men kjærligheten til kona kan ikke reduseres til disse grunnene alene. Den er noe mer. Noe som ikke kan påvises empirisk. Noe bare de to involverte kan bevitne, men som like fullt er sant.

Som spor i hjertene. Og stier med lavmælt lys.

Og det er selvfølgelig ingen «motsetning» eller «kappestrid» mellom disse rasjonelle og ikke-rasjonelle grunnene. Det er ikke, som Egeland skriver, «umulig å forene dem».

Tvert om. Det er det eneste mulige. De utfyller hverandre. Forutsetter hverandre. Som to komplementære erkjennelseskategorier. Som begge gir mening til de erfaringene vi gjør oss i verden.(Noe av denne teksten er lånt fra mitt bidrag til antologien Nye norske stemmer, som slippes på Cappelen Damm senere i vår. Bokens redaktør er Knut Olav Åmås.)

Reklamer

En kommentar om “Stier med lavmælt lys

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s