Å hoppe etter NRK

(Trykket i Bergens Tidende, 14. februar) 

Blodets hvisken // Vinter-OL berører en dyp, eksistensiell nerve i det norske folk. Har TV2 tatt for mye Møllers tran?

I FORRIGE UKE VAR jeg bortreist i tre dager. Mer avstand trenger du ikke, før den norske offentligheten fremstår i all sin provinsielle uskyld. Da jeg landet på Flesland var det angivelig maktpåliggende at jeg tok stilling til følgende saker:

Dorthe Skappel har kommentert kunstløp! En reklamefinansiert kanal har vist reklame under OL!! Fabian Stang mener at folk bør jobbe i arbeidstiden!!! En sportsreporter i TV2 har blitt sammen med Emil Hegle Svendsen!!! Se de elleville curlingbuksene!!!

Og SU/Snorre Valen: Det bør være «et prinsipp» at «store arrangementer» skal sendes av NRK. Nok kommentarer er skrevet om nisselandet Norge og politikk som kommunikasjonsspill uten reelt innhold. Så jeg skal ikke gå der.

For disse norske avisforsidene bærer først og fremst vitnesbyrd om noe annet – at OL er svære greier. Vinter-OL, disse øvelsene som bare en marginal del av verdens befolking har noe som helst forhold til, berører en dyp, eksistensiell nerve i det norske folk.

Det er kanskje derfor SV og enkelte velgergrupper reagerer så uforsonlig på One Call- og Leifdal-reklamer. Det er som om noen har parkert en busslast med tørketromler og vaskemaskiner midt i kirkerommet.

For vårt hypermoderne, sekulariserte samfunn har slett ikke avskaffet det hellige. Det har bare tatt nye former. Vinterevangeliets fromme beskyttere har navn som Sondre Norheim, Oddvar Brå, «Kupper’n», Ole Ellefsæter og Bjørn Wirkola. Og som i andre mytologiske tekster er det aldri noen tvil om hvor disse menneskene kommer fra. Så innebygd er denne refleksen, at det knapt er mulig å uttale navnet på en norsk vinteridrettsutøver uten at vedkommende sitt oppvekststed glepper ut som et vedheng: fra Mosvik, fra Rognes, fra Dalsbygda.

Og Antikrist? Det er Gerhard Heiberg, det!

Det er mot et slikt pseudo-religiøst bakteppe at Davy Wathne og Co. skal forvalte OL-sendingens sakramenter. Fallhøyden er med andre ord formidabel, og knapt noen holder med dem at det «kunne vært verre». I Sverige er det som kjent Viasat som har «stukket av» med rettighetene, og man kan jo bare begynne å forestille seg den nasjonale oppstandelsen om for eksempel Roar Stokke eller Thor Eggen ble sluppet for nær alterringen.

Nei, den slags overtredelser er vi heldigvis forskånet for. I stedet finner vi altså TV2 i rollen som seremonileder. En uke etter åpningsseremonien er det derfor verdt å gjøre opp status: Hvordan har de klart seg? (For ordens skyld: min samboer jobber i TV2, riktignok ikke med sport.)

Stort sett veldig bra. Skiskyting, den eneste øvelsen der TV2 også produserer bildene (ikke bare lyden), har riktignok vært preget av litt kladdeføre, og Harald Bredeli prøver kanskje litt for hardt å være Bjørge Lillelien, men andre historiske paradegrener – som langrenn, skihopping og skøyter – har til tider vært oppsiktsvekkende bra.

I løpet av kort tid har lillebrorkanalen dyrket frem kommentatorpar som ikke bare tangerer durkdrevne NRK-par, men også overgår dem.

Dette gjelder ikke minst skihopping, der Espen Bredesen lenge har vært en klamp om foten på Arne Scheie. Bredesen er med rette en norsk skihelt, men som kommentator svikter han sitt viktigste ærend: Å finne et språk og et vokabular for det er vi er vitne til. I stedet for å forklare hva som gjøres galt eller riktig på hoppkanten og i lufta, lener han seg gang på gang på avmaktens språk: klaging på «håpløse dommere» og «ufarlige vindkorridorer».

Derfor er det befriende å høre TV2s Jørn Sundby og Kjetil Strandbråten, hvis presise omgang med hoppspråket kan vise til en helt annen, eh, spenst og flyteevne. Kanskje er det Sundby sin korrekte allmenkringkasterbakgrunn – han startet som orienteringskommentator – som omsider kaster av seg.

Skøyter er også stemoderlig behandlet i Rikskringkastingen, til tross for at deres ekspertkommentator Even Wetten kan vise til en fin formkurve. Her har TV2 hyret inn Asbjørn Myhre og Mikael Flygind Larsen, som evner å «sexe opp» en idrett med omtrent like stor appell som norske kirkebenker. Ingen liten prestasjon bare det, og det påkaller dessuten spørsmålet: Kanskje dette er TV-rettigheter som hører vel så godt hjemme på Nøstet som på Marienlyst?

Kudos også til snowboard-kommentator Jonas Greve som Språkrådet med fordel kunne heltidsansatt for å oversette snowboardspråket til norsk. Hva programlederkomet Stian Blipp gjør der nede i målområdet, er mer usikkert og bærer litt preg av innfallsmetoden. Som om olympiadens dimensjoner gjør det umulig å la noen av kanalens stjerner bli hjemme.

Den samme innvendingen kan reises mot Senkveld. Et av livets store mysterier er hvorfor disse to gutta – Thomas & Harald – noen gang har fått sitt eget talkshow. 

Mindre uforståelig er det ikke at showet har vært en gedigen seersuksess i samfulle ti år, til tross for at programmet best kan beskrives som en orgie av forsert fortrolighet og skamløs egenpromo, presentert at to stykker som altså har gjort det til sin arbeidsbeskrivelse å «gjøre ting de ikke kan».

Å gjøre Senkveld til kanalens lokomotiv, kommer imidlertid ikke uten omkostninger. For når Senkveld nå engang har fått det ærerike (?) oppdraget å ta over etter mariusgenser- og peisunderholdere som Espen Graff og Hallvard Flatland, dukker spørsmålet opp: Ja, hvem skulle de ellers sendt? Øyvind Fjeldheim? Sarah Natasja Melby?

Men heldigvis er kvelden ennå ung. Etter Senkveld følger FC Sotsji, der Aleksander Schau og Thomas Aune, riktignok etter litt startproblemer, er i ferd med å finne vinnersporet.

OL er knapt i gang. Det er bare glede seg til fortsettelsen! Og ikke minst nye tabloide påfunn. Når jeg skriver dette, spør VG Nett: Hvem av skistjernene tenker på sex når de farer gjennom løypene?

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s